Kosmetikos priemonės, praturtintos rūgštimis, šiuo metu yra labai populiarios. Jos naudojamos ne tik profesionalų veido priežiūros kabinetuose, tačiau ir namuose. Ką būtina žinoti apie tokias kosmetikos priemones ir kada reikėtų dėl jų naudojimo pasikonsultuoti su profesionalais – pataria „Camelia“ farmacijos specialistė Karolina Vėgėlė ir „Inovatyvios dermatologijos centro“ gydytoja dermatovenerologė Malvina Baikštienė.

„Rūgštinė kosmetika yra galinga grožio priemonė, kuri pagerina odos išvaizdą, tekstūrą ir padeda išspręsti labai daug kitų odos problemų, – sako gydytoja dermatovenerologė. – Dėl savo efektyvumo ir teikiamos naudos, ji plačiai naudojama visame pasaulyje, įskaitant ir labai saulėtas šalis, kur žmonės šių priemonių naudojimo neatsisako ištisus metus.“

Visgi vienas dažniausių mitų, kuris gaubia rūgštinės kosmetikos priemones – kad jas galima naudoti tik žiemą. „Mitas, kad kosmetiką su rūgštimis galima naudoti tik žiemą, teigiamai ji veikia ištisus metus. Norimam rezultatui pasiekti svarbu rinktis saugios koncentracijos kosmetiką, kuri skirta naudoti namuose, – pataria farmacijos specialistė K. Vėgėlė. – Nepriklausomai nuo metų laiko, būtinai nepamirškite dienos metu naudoti apsaugą nuo saulės ir produktus pirkite tik iš patikimų prekybos vietų.“

Gydytoja dermatovenerologė M. Baikštienė patvirtina, kad tarp Lietuvos gyventojų iki šiol stipriai paplitusi nuomonė, kad vasaros metu rūgštinės kosmetikos reikėtų vengti. „Iš vienos pusės, kad tokios kosmetikos vengiama vasarą, nematau nieko blogo, nes budrumas ir atsargumas šiuo atveju yra gerai, tačiau tai yra mitas – akcentuoja gydytoja. – Svarbu žinoti ir suprasti, kad laikantis tam tikrų atsargumo priemonių ir specialisto rekomendacijų, rūgštinę kosmetiką galima naudoti ištisus metus – viskas priklauso nuo paros meto.“

Gydytoja pasakoja, kad didžioji dalis AHA ir BHA rūgščių, atlikdamos odos šveitimą, įjautrina ją saulės spinduliams, todėl ji tampa labiau pažeidžiama ir gali lengviau nudegti. „Todėl dienos metu būtina apsauga nuo saulės“, – akcentuoja gydytoja dermatovenerologė M. Baikštienė ir priduria, kad azelaino, pieno, obuolių ir ferulo rūgštys, priklausančios AHA rūgštims, taip pat PHA rūgštys nesukelia fotojautrumo, o iki 5 proc. glikolio rūgšties, ekspertų teigimu, netgi apsaugo odą nuo kenksmingo saulės spindulių poveikio.

Pasak M. Baikštienės, saugiausia rūgštinė priemonė vasarai yra prausiklis: jo ekspozicija ant odos yra trumpa, greitai nuplaunamas. „Vasarą rūgštinius produktus rekomenduojama naudoti vakarais, o dienos metu būtina naudoti apsauginį kremą nuo saulės, užtikrinantį apsaugą nuo UVA, UVB spindulių ir mėlynosios šviesos, turintį ne mažesnį nei 50 SPF, bei vengti tiesioginių saulės spindulių”, – pataria „Inovatyvios dermatologijos centro“ specialistė.

5 „Camelia“ farmacijos specialistės K. Vėgėlės patarimai, ką reikia žinoti apie kosmetikos priemones su rūgštimi:

1.  Rūgštys išties padeda pasiekti gerų rezultatų, tačiau neteisingas stiprių medžiagų naudojimas gali ir sužaloti jautrią veido odą. Ant kosmetikos pakuočių galima pastebėti AHA, BHA ir PHA pavadinimus – tai alfa, beta ir polihidroksi rūgščių trumpiniai. Po jais slepiasi mums žinomos glikolio, pieno, azelaino, salicilo ir kitos rūgštys.

2.  Augant šių priemonių populiarumui, gyventojai aktyviai ieško, kur įsigyti vidutinės ir aukštos koncentracijos produktų, kurie neretai skirti tik profesionaliam naudojimui. Odos specialisto kabinete esančių rūgščių koncentracija gali siekti net 30-70%, kai tuo tarpu saugių priemonių, skirtų veido priežiūrai namuose, – 5-15%.

3.  Tinkamai parinkti aukštos rūgšties koncentraciją ir sąlyčio su oda laiką gali tik specialistas, kitu atveju veido odą galima nudeginti, gali kilti alerginė reakcija, gali būti pažeisti paviršiniai kapiliarai.

4.  Dabar ypač populiaru sluoksniuoti namuose turimas kosmetikos priemones. Prieš tepant veido kremą naudojami prausikliai, tonikai, kartais net keli skirtingi serumai. Šių gaminių aktyviosios medžiagos gali skirtis ir būti tarpusavyje nesuderinamos, kartais netgi pavojingos.

5.  Prieš renkantis savo pirmą kosmetikos priemonę su rūgštimi, pradėkite nuo silpnos koncentracijos produkto. Pirmai pažinčiai puikiai tiks veido prausiklis su glikolio, pieno ar azelaino rūgštimis. Norint pasiekti geriausių rezultatų, kviečiu kreiptis į profesionalus, kurie parinks jūsų odai tinkamiausias priemones.

Komentarai (0)

Komentarų nėra