Šiltojo metų laikotarpio visi laukiame dėl ilgesnių dienų, daugiau šviesos ir saulės. Vitaminas D yra labai naudingas ir reikalingas mūsų sveikatai, vasarą gauname daugiau vitaminų iš uogų ir vaisių. Tačiau tuo pačiu vasarą kartais esame linkę tinkamai nepasverti grėsmių sveikatai. Su „Camelia“ vaistininke Kristina Zacharevič aptarėme keletą mitų, kurie yra sukurti apie vasaros sezoną. Kaip visgi vasaros laikotarpiu ne susigadinti sveikatą, o ją pagerinti:

 

Dažnas kalba, jog saulė gydo spuogus. Todėl vos tik pasirodžius saulei, žmonės, turintys problematišką odą, kaitinasi joje, nepasverdami kitų grėsmių. Saulė spuogus džiovina. Tačiau tuo pat metu yra džiovinama ir visa oda. Yra tam tikrų gydymo rūšių ultravioleto pagalba, tačiau jis turi būti saugus ir tam pritaikytas. Tiesioginiai saulės spinduliai nėra naudingi odai ir ją reikia saugoti, kad nenudegtume spuogų, nes tokiu atveju atsiranda dar daugiau bakterijų ir uždegiminių procesų. Rekomenduojama būtinai naudoti kremus nuo saulės su apsauga ir nuo UVA, ir nuo UVB spindulių. Renkantis kremą atkreipkite dėmesį į šią informaciją. Svarbu suprasti, kad pats įdegis yra odos apsauga – ji pakeičia pigmentaciją. Tačiau jei oda lupasi – tai yra nudegimas. Daugelis mano, jog tai yra normalu, tačiau nereikėtų į tai žiūrėti kaip į savaime suprantamą reiškinį. Besilupanti oda jau yra jos pažeidimas.

 

Dar vienas mitas, vis girdimas vaistinės darbuotojų, jog akys saulėje nudegti negali. Akys yra itin jautrios ir nudegti tikrai gali. Tai yra viena jautriausių zonų, kurios žmonės nesaugo galbūt nenorėdami įdegti akinių rėmelių ar dėl kitų priežasčių. Tačiau akinius nuo saulės dėvėti būtina, nes akys turi labai daug receptorių, jos yra jautrios ir į jas tiesiogiai patenka ultravioletiniai spinduliai. Visa tai gali pasibaigti katarakta. O katarakta yra dalinis aklumas. Todėl akis reikia ypatingai saugoti – tiek vaikų, tiek suaugusiųjų.

 

Dar vienas mitas, kad naudojant aliejinius purškalus nuo saulės – jų reikia naudoti mažiau. Tai nėra tiesa – aliejaus pagrindu purškalus nuo saulės reikia naudoti lygiai tiek pat ir taip pat dažnai, kaip ir kitokio pagrindo apsaugą nuo saulės. Svarbu nepamiršti, kad saulės kremus reikia tepti 15-20 minučių iki pasirodant saulėje. Žmonės dažnai daro klaidą, kuomet tik atėję į paplūdimį ima tepti kremu save ar artimuosius. Jau prieš pasirodant saulėje reikia tinkamai pasirūpinti, kad kremas spėtų įsigerti ir jau turėtume apsaugą. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į vaikų odos apsaugą, nes jų oda dar jautresnė.