Nors kalendorinė žiema šiemet labiau priminė vėsoką ankstyvą pavasarį, visgi šaltasis metų sezonas į kosmetikos krepšelį buvo įnešęs savų taisyklių. Kuo reikėtų vadovautis atėjus tikram pavasariui? Pataria „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė.

Svarbi apsauga nuo saulės

Pavasarį vėl galime mėgautis saulės šviesa ir šiluma. Tačiau neapdairus buvimas saulėje gali turėti nepageidaujamų pasekmių odai – joje gali atsirasti ar padaugėti pigmentinių dėmių, išryškėti strazdanos. Būtina nepamiršti, jog UVA saulės spinduliai skatina raukšlių atsiradimą ir ankstyvą senėjimą, tuo tarpu dėl UVB spindulių oda parausta ir nudega saulėje.

 

Kadangi abiejų tipų saulės spinduliai yra žalingi odai, o paskutiniai keli iš eilės pavasariai buvo kaip niekada anksčiau šilti ir saulėti, svarbu rinktis kosmetiką su apsauginiais filtrais, saugančiais nuo vienų ir kitų spindulių.

 

Maitinti ar drėkinti odą?

Ir viena, ir kita reikia daryti ištisus metus, tačiau būtina nepamiršti, kad šylant orams odai reikalingesnė visgi tampa drėgmė. Ir visai nesvarbu, kokio tipo yra oda: sausa, riebi, mišri ar jautri ar kokio ji amžiaus: jauna, brandi ar sena – odai drėgmė reikalinga.

 

Jeigu dar neįsigijote tinkamo kremo, pats laikas atnaujinti savo kosmetinę – maitinamuosius tiek veido, tiek kūno kremus pakeisti drėkinamaisiais, taip pat kuo dažniau odą palepinti drėkinamosiomis kaukėmis.

Sausa, o gal tik netekusi drėgmės?

Dažnai tenka iš klienčių išgirsti prašymą padėti išsirinkti kosmetiką, kuri tiktų sausai odai. Tačiau pasikalbėjus paaiškėja, kad oda anaiptol ne sausa, o tik išsausėjusi, mat ją per ilgus rudens ir žiemos mėnesius gairino vėjai ir darganos, džiovino sausas patalpų oras.

 

Drėgmės netekusi gali būti ir riebi oda. Tokios odos paviršius pleiskanoja, ją tempia, tačiau poros gali būti išsiplėtusios, pati oda nusėta pūlingais spuogeliais. Išties sausa oda niekada neblizga, greičiau sensta, vysta, joje aiškiau matomos raukšlelės.

 

Būtina atidžiai skaityti etiketes!

Jei kosmetika renkama išties sausai odai, jos sudėtyje turėtų būti riebiųjų medžiagų: įvairių augalų aliejų, bičių vaško ir pan. Riebiai odai tinkamiausia kosmetika ta, kurios sudėtyje yra molio, dumblių, purvo, arbatmedžio aliejaus, druskų, tirpdančių keratininį odos ląstelių sluoksnį, kitaip tariant, neleidžiančių užsikimšti odos poroms ir truputėlį skystinančių iš jos išsiskiriančius riebalus. Jautriai odai skirtoje kosmetikoje gali būti liepžiedžių, medetkų, ramunėlių, alijošiaus ekstrakto.