Išsausėję, nudeginti, lūžinėjantys, skilinėjantys, su išsišakojusiais galiukais, slenkantys, išblukę taip atrodo vasaros karščio paveikti plaukai, kuriems trūksta tinkamos priežiūros. „Camelia“ vaistininkė Monika Matulaitytė pastebi, kad nėra vienos stebuklingos priemonės, atkuriančios stipriai pažeistus plaukus, tačiau dalijasi patarimais, leisiančiais išvengti dažniausių vasarą kamuojančių plaukų problemų.

„Geriausias sprendimas, stipriai pažeistiems plaukams – nukirpti jų negyvus galiukus. Tokių plaukų neatkurs jokios priemonės: tiesiog uždarys plauko žvynelius ir suteiks sveikų plaukų įspūdį, nors iš tiesų padarytos negrįžtamos žalos neištaisys“, – teigia M. Matulaitytė.

Ultravioletiniai (UV) saulės spinduliai, modeliavimas karštomis žnyplėmis ar džiovintuvu, sūrus jūros ar chloruotas baseino vanduo – šių kenksmingų plaukams veiksnių pasekmės matomos jau vasaros pabaigoje.  Tačiau „Camelia“ vaistininkė teigia, kad džiaugtis sveikais bei žvilgančiais plaukais vasarą galėtų visi, jeigu laikytųsi kelių paprastų taisyklių.

Plaukų grožį išlaikys tinkama priežiūros rutina

Anot M. Matulaitytės, dažniausios vasarotojų daromos rūpinimosi plaukais klaidos, sukeliančios rimtas problemas, yra netinkama plaukų priežiūros rutina, netinkamai pasirinkti produktai ir apsaugos nuo karščio nenaudojimas. Jos teigimu, norint vasarą džiaugtis sveikais ir gražiais plaukais, svarbu koncentruotis į keturis esminius dalykus švarą, drėkinimą, maitinimą ir apsaugą.

„Vasarai rekomenduoju rinktis švelnesnės sudėties šampūną, skirtą galvos odos ir plaukų šaknų valymui. Drėgmės pusiausvyrai atkurti po kiekvieno plovimo reikėtų naudoti intensyviai drėkinantį kondicionierių: jis padės apsisaugoti nuo prakaito išskyrimo ir nemalonaus plaukų sulipimo. Šią priemonę palaikyti užteks vos kelias minutes, o po to gerai išskalauti“, – pataria „Camelia“ vaistininkė.

Jai pritaria ir plaukų stilistė Natalija Nova, sakanti, kad į plaukų priežiūros rutiną taip pat reikėtų įtraukti drėkinančių bei maitinančių kaukių naudojimą kartą ar du per savaitę, o kurią iš jų naudoti – kiekvienam padiktuos plaukų būklė.

„Jeigu plaukas yra sausas ir trapus, svarbu naudoti maitinančias kaukes. Jas patariu naudoti turint plonus, garbanotus ar chemiškai apdorotus plaukus. Kaukių būna įvairių, priklausomai nuo sudėtyje esančių ingredientų, bet laikas, kurio metu kaukė veikia išteptus plaukus, nesiskiria: nuo 5 iki 10 minučių. Tiek ją ir reikėtų laikyti. Kai kurios moterys kaukes laiko kelias valandas ar visą naktį – tai laiko švaistymas, nes kaukė efektyviai veikia iki 10 minučių“, – teigia N. Nova.

Vasarą nuo saulės saugokite ne tik odą, bet ir plaukus

Priešingai nei oda, kuri geba užtikrinti drėgmės pusiausvyrą ir nuolat atsinaujinti, plaukai tokių savybių neturi, todėl jiems reikalinga visavertė apsauga, ypač vasarą, kai plaukams žalingoje saulės atokaitoje praleidžiama daugiau laiko. M. Matulaitytė pastebi, kad gerokai lengviau yra išvengti karščio sukeltų problemų, nei gydyti jo pažeistus plaukus. Todėl kartu su kasdienėmis plaukų priežiūros priemonėmis, vasarą reguliariai turėtų būti naudojami produktai su vitaminais ir aukštu apsaugos nuo saulės faktoriumi, leisiantys išvengti skvarbių UV spindulių žalos plaukams.

„Tinkama priežiūros rutina ir apsauginių priemonių naudojimu pasiektas rezultatas – sveiki, stiprūs ir žvilgantys plaukai – gali nueiti perniek, jeigu skubėdami į lauką išeisime šlapia galva. Plaukų džiovinimas natūralioje saulės šviesoje – nerekomenduojamas, drėgni plaukai yra labai pažeidžiami, nes jų žvyneliai atviri ir neapsaugoti nuo kenksmingų veiksnių. UV spinduliai pažeidžia paviršinį plauko sluoksnį ir suardo natūralų plaukų baltymą keratiną, dėl to plaukai tampa sausi ir šiurkštūs“, – sako M. Matulaitytė.

„Camelia“ vaistininkė priduria, kad į lauką reikėtų išeiti dėvint galvos apdangalą ir tik tada, kai plaukai yra visiškai išdžiūvę, arba 30 minučių po džiovinimo. Tiesa, dažnas plaukų džiovintuvo naudojimas gali išsausinti ir mechaniškai pažeisti plaukus, todėl naudojantis džiovintuvu reikia elgtis atsakingai: naudoti apsaugą nuo karščio, laikyti džiovintuvą 15 cm ar didesniu atstumu nuo plaukų, nuolatos jį judinti ir, jeigu įmanoma, vengti karštos oro srovės.

Plaukų stilistė N. Nova, pritarianti apsaugos nuo karščio svarbai, pastebi, kad natūralios sudėties drėkinantys aliejai nėra tinkami siekiant išvengti tiesioginių saulės spindulių keliamos žalos plaukams: „Apsaugai nuo karščio naudokite tik priemones su UV filtrais, nes esant 25 laipsnių ir aukštesnei temperatūrai organiniai aliejai pradeda garuoti ir saulės atokaitoje esantys plaukai ima „kepti.“

Teisingai naudojamos drėkinimo priemonės sutramdys sausrą plaukuose

„Sausas plaukas – tuščias plaukas, todėl išsausėjusius plaukus įvairiomis priemonėmis galima primaitinti – užpildyti ir atgaivinti. Tai padaryti padės kartą ar du per savaitę naudojama intensyviai drėkinanti kaukė, po kiekvieno galvos plovimo naudojamas kondicionierius, ant drėgnų plaukų purškiamas drėkinantis plaukų aliejus. Į sausų plaukų gydymo procedūras pravartu įtraukti ir purškiklį su pantenoliu, kuris suminkštins plaukus ir leis juos lengviau iššukuoti“, – teigia M. Matulaitytė.

N. Nova pastebi, kad moterys dažnai nesupranta naudojamų plaukų priežiūros priemonių savybių ir naudodamos jas kenkia savo plaukams. Anot plaukų meistrės, visos priemonės efektyviai veikia tik tada, kai yra teisingai naudojamos.

„Moterys dažnai daro vieną esminę klaidą – šampūnu plauna galvą nuo šaknų iki pačių galiukų. Išmuilinus šampūnu šaknis, o vėliau jį skalaujant, plaukų galiukai ir taip išsiplauna. Per visą plaukų ilgį tepami šampūnai, kurie yra skirti galvos odos ir šaknų valymui, ne tik sugeria susikaupusį natūralų plaukų riebalą, bet išsausina ir plaukų galiukus. Norint to išvengti, reikėtų organinius, augalinio ekstrakto aliejus tepti ant plaukų galiukų prieš galvos plovimą, palaikyti vieną minutę tik tada plauti galvą: taip šampūnas sugers galvos odos riebalus ir neišsausins galiukų“, – sako N. Nova.

Šie tinkamą plaukų priežiūrą užtikrinantys būdai padės ne tik efektyviai kovoti su dažniausiomis vasarą kamuojančiomis problemomis, tačiau leis džiaugtis ir išpuoselėtais plaukais.

Komentarai (0)

Komentarų nėra