Lietuvos gyventojai kreipiasi klausdami, ar jau galima vaistinėse skiepytis, tačiau „Camelia“ vaistinių tinklas patikslina: vaistininkai pacientus pasiruošę skiepyti, tačiau šiuo metu dar nėra paruošta speciali e. sveikatos platforma, kuri reikalinga saugiam skiepijimui.

Kaip pirmadienį informavo „Registrų centro“ atstovai, vis dar nėra paruoštos reikalingos Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinė sistemos (ESPBI IS) integracijos, kurios leistų išplėstinės praktikos vaistininkams skiepijant užtikrinti maksimalų paciento saugumą.

Platforma yra ruošiama tam, kad vaistininkai galėtų žymėti informaciją apie atliktus skiepus, matytų reikalingą paciento sveikatos informaciją – kokiomis vakcinomis ir kada skiepytas, kokiomis lėtinėmis ligomis jis serga, kam yra alergiškas ir pan.

Kol nebus įdiegti reikalingi ESPBI IS funkcionalumai, konkretaus paciento vakcinavimo įrašai būtų saugomi tik konkrečioje vaistinėje ir nebūtų prieinami kitiems sveikatos priežiūros specialistams, kuriems jie gali būti aktualūs. Taip pat išplėstinės praktikos vaistininkai, nematydami reikalingos informacijos, negalėtų objektyviai įvertinti, ar pacientas gali skiepytis.

„Išplėstinės praktikos vaistininkai jau yra pasirengę ir laukia, kada galės skiepyti pacientus, tačiau tam reikalingos specialios e. sveikatos platformos integracijos. Tikimės, jog artimiausiu metu darbai bus baigti ir bus galima pacientus saugiai skiepyti nuo erkinio encefalito, – komentuoja „Camelia“ vaistinių tinklą valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ direktorė Aušra Budrikienė. – Atsakingai žiūrime į šią naują paslaugą vaistinėse, pacientų saugumas mums ypatingai svarbus.”

Vaistininkė Ieva Sauserytė pasakoja, kad prieš skiepijimą vaistininkas apklaus pacientą apie jo sveikatos būklę, paklaus, ar neturi alergijų ir šią informaciją taip pat patikrins prisijungęs prie e. sveikatos.

„Pacientas prieš skiepijimą turi papasakoti apie savo sveikatą, bet būna, kad pacientas apie tam tikras savo sveikatos problemas pamiršta arba nepagalvoja, kad svarbu papasakoti apie tam tikrus dalykus, todėl išplėstinės praktikos vaistininkas tai gali pasitikslinti e. sveikatoje. Taip sustiprinamas saugumas skiepijantis, įvertinus duomenis, priimamas sprendimas, ar žmogus gali vakcinuotis“, – sako vaistininkė I. Sauserytė.

Pirmadienį „Registrų centro“ atstovai informavo, kad vakcinavimui vaistinėse reikalingos ESPB IS integracijos dar nėra paruoštos naudojimui. „Pažymėti e. sveikatos sistemoje, kad asmuo buvo skiepytas, taip pat svarbu dėl galimų šalutinių poveikių. Ši informacija reikalinga ir vertinant kitas paciento būkles“, – sako vaistininkė I. Sauserytė.

Jau greitai bus galima pasiskiepyti keturiose „Camelia“ vaistinėse Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje.

Artimiausiu metu vaistinėse bus galima pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Rudenį – nuo sezoninio gripo. 

Kol kas teisės aktuose nenumatyta, kad vaistinėse bus galima pasiskiepyti ir nuo COVID-19.

Komentarai (0)

Komentarų nėra