Kaip kovoti su nemiga? „Camelia“ vaistininko Deimanto Auškalnio patarimai

2023-01-30
Kaip kovoti su nemiga? „Camelia“ vaistininko Deimanto Auškalnio patarimai

Nemiga – miego sutrikimas, su kuriuo susiduria dažnas pacientas. Kaip padėti ne tik sau, bet ir pacientui – „Camelia“ vaistininkas ambasadorius pateikia 9 miego higienos taisykles.

 

 

„Nemigą gali sukelti patiriamas nerimas, emocinė įtampa, pamaininis ar naktinis darbas, pokyčiai, susiję su netektimi, laiko juostos, įprasto ritmo, gyvenamosios vietos ar darbo pasikeitimu. Taip pat nuovargis, knarkimas, piktnaudžiavimas alkoholiu ar kita priklausomybę sukeliančia medžiaga, pavyzdžiui, nikotinu, kofeinu“, – teigia D. Auškalnis.

 

Vaistininkas priduria, kad miego sutrikimus gali sukelti ir turimos psichikos ligos, pavyzdžiui, depresija, šizofrenija, psichozė ar priklausomybė nuo alkoholio. Taip pat epilepsija, Parkinsono, Alzheimerio liga, patirtos galvos traumos ar išsivystę kraujagyslių sutrikimai. Be to, nemigą gali sukelti ir kitos ligos – miokardo infarktas, lėtinis bronchitas, skrandžio opaligė, refliuksas, skydliaukės veiklos, nerimo ar bipolinis sutrikimas.

 

„Nemiga gali kamuoti ne tik dėl ligos, bet ir jos gydymui skirtų vaistų, todėl varginamiems šios problemos, patariama pasitarti su gydytoju dėl tolimesnės ligos valdymo eigos ir racionalaus gydymo plano“, –  pataria D. Auškalnis.

 

Kaip padėti sau, kai kamuoja nemiga?

 

         Kai atsiradusį miego sutrikimą lemia ne liga ar jos gydymui vartojami vaistai, pirmiausia reikėtų pabandyti išgyti savarankiškai. Tam padės paros padalijimas į tris dalis, po 8 valandas skiriant miegui, darbui ir poilsiui ar mėgstamai veiklai. D. Auškalnio teigimu, laikantis šios dienos rutinos, reikėtų pasirūpinti ir miego higiena, o tai padaryti padės 9 patarimai.

 

1.     Kiekvieną dieną kelkitės ir eikite miegoti tuo pačiu laiku. Tai padės sukurti reguliarų miego laiko režimą, kurį svarbu išlaikyti ir darbo dienomis, ir savaitgaliais.

 

2.     Susikurkite kasdienius prieš miegą atliekamus atsipalaidavimo ritualus. Galite klausytis atpalaiduojančios muzikos ar išsimaudyti šiltoje vonioje.

 

3.     Išvėdinkite miegamąjį, užtikrinkite jame vėsą, tamsą ir apsaugokite nuo triukšmo.

 

 

4.     Miegamajame nelaikykite jokių elektroninių įrenginių (telefonų, kompiuterių, televizorių) arba jais nesinaudokite.

 

 

5.     Venkite pogulių dieną. Tokiu atveju vakare jausite didesnį nuovargį ir greičiau užmigsite.

 

6.     Vėlų vakarą ar prieš eidami miegoti, riebiai nevalgykite.

 

 

7.     Nerūkykite, venkite kofeino ir kitų stimuliuojančių medžiagų likus 6 valandoms iki miego.

 

 

8.     Reguliariai mankštinkitės ankstyvą popietę. Tai turėtų pagerinti gilaus miego kokybę.

 

9.     Naktį nežiūrėkite į laikrodį, nes valandų tikrinimas išbudina ir išblaško.

 

 

Anot vaistininko, naujausių tyrimų duomenimis, nemigos sukeltas miego trūkumas gali pakenkti žmogaus organizmui ir mikrobiomai (žarnyno bakterijoms) bei labai padidina riziką susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, nutukimu ar antrojo tipo diabetu. Kokybiško miego trūkumas taip pat neigiamai veikia centrinę nervų sistemą (smegenis), todėl padidėja tikimybė susirgti depresija ir pasireikšti atminties sutrikimams, pavyzdžiui, demencijai. Dėl šios priežasties kankinamiems nemigos būtina pasirūpinti miego higiena, o jeigu ji nepadeda – ieškoti pagalbos.

 

         Ką pasiūlyti pacientui, kovojančiam su nemiga?

 

 

         D. Auškalnis teigia, kad vaistininkas gali padėti suvaldyti laikiną nemigą, tačiau prieš tai būtina nustatyti paciento jaučiamus simptomus, turimas gretutines ligas, ankstesnę būklės istoriją, vartojamus vaistus, gėrimus ir maistą bei emocinę būseną.

 

         „Dažnai pacientams rekomenduoju vartoti preparatus, kurių sudėtyje yra melatonino – natūralaus, žmogaus smegenyse esančioje kankorėžinėje liaukoje tamsiuoju paros metu gaminamo hormono. Melatoninas reguliuoja miegą, pailgina bendrą jo laiką ir gerina kokybę. Miego sutrikimų gydymui galima išbandyti ir įvairius vaistinius augalus, pavyzdžiui, valerijoną, pasiflorą, apynius, melisą ar jonažolę. Padėti gali ir maisto papildai, skirti normaliai nervų sistemos funkcijai palaikyti, tik svarbu, kad jų sudėtyje būtų raminančiu poveikiu pasižyminčių vaistažolių, magnio ar B grupės vitaminų“, – pataria vaistininkas.

 

         Jeigu miego sutrikimai tęsiasi 3 ar daugiau mėnesių ir jie kartojasi 3 ir daugiau kartų per savaitę – diagnozuojama lėtinė nemiga, kurią D. Auškalnis pacientui pataria gydyti pasitelkus kognityvinę elgesio terapiją.

 

         Cheminiai vaistai: kokios rizikos kyla?

 

 

         „Camelia“ vaistininkas ambasadorius sako, kad kenčiantiems nuo nemigos gydytojas gali skirti cheminius vaistus, kurie greitina užmigimą ir ilgina miegą. Tačiau būtina žinoti, kokios rizikos kyla juos vartojant.

 

         „Pirmiausia, daugelis vartojančių cheminius vaistus, dieną jaučiasi apsnūdę. Jeigu jie geriami ilgai, prastėja atmintis, atsiranda vaistų netoleravimas, tokiu atveju, įprastos dozė nebepakanka, o poveikio gali nebūti. Dėl šios priežasties cheminiai preparatai turėtų būti vartojami tik trumpą laiką arba ne ilgiau kaip 2–4 savaites“, – įspėja D. Auškalnis.

 

         Cheminiai vaistai dažnai sukelia priklausomybę, todėl juos nutraukus staiga, pasireiškia abstinencijos požymiai: galvos ir raumenų skausmas, stiprus nerimas, irzlumas, svaigulys, burnos džiūvimas, depresija, sumišimas, nuovargis, nemiga, silpnumas ir kt. Be to, šie medikamentai sąveikauja su alkoholiu, sukeldami  stiprų sąmonės slopinimą (sedaciją), o jų vartojimas yra siejamas su kelių eismo įvykiais.

 

Kitos naujienos

other