Susiruošę iškylai į gamtą, žmonės neretai pamiršta pasirūpinti savo vaistinėlės turiniu. Susidūrę su gamtoje tykančiais pavojais ir neturėdami tinkamų priemonių savimi pasirūpinti, iškylautojai dažnai sunegaluoja. „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas įvardija gamtoje iškylaujančių laukiančius pavojus ir pataria, kaip nuo jų apsisaugoti taupant laiką bei pinigus.

„Šiltuoju metų laiku vaistinėje dažnai tenka konsultuoti pacientus, kurie gamtoje apsinuodijo maistu ar kankinosi dėl sustojusio skrandžio problemų, perkaito saulėje, buvo sugelti vabzdžių ir patyrė alerginę reakciją, susidūrė su negalavimais dėl prasidėjusių infekcinių, bakterinių ligų ar patirtų traumų“, – teigia R. Blynas.

„Camelia“ farmacijos specialistas pastebi, kad šių sveikatos būklės pablogėjimų galima išvengti laikantis esminių saugumo gamtoje reikalavimų ir pasirūpinus, kad kelioninėje vaistinėlėje netrūktų priemonių, galinčių pagelbėti. Vaistininkas priduria, kad visas reikiamas priemonės galima patogiai, greitai ir prieinamomis kainomis įsigyti „Camelia“ vaistinėje ir internetinėje „Camelia“ vaistinėje, tačiau pirmiausia reikėtų peržvelgti tai, ką kiekvienas turi namuose. Susidarius sąrašą, pravartu susipažinti su „Camelia“ vaistinės mėnesio išskirtinais pasiūlymais, kurie skelbiami kiekvieno mėnesio pradžioje ir galioja iki jo pabaigos. Šios dvi išmintingo apsirūpinimo gamtai taisyklės leis įsigyti tai, ko reikia, sutaupant ir laiką, ir pinigus.

Neigiamas saulės poveikis – būdai apsisaugoti ir padėti sau

„Camelia“ vaistininkas R. Blynas teigia, kad leisdami laiką miškų apsuptyje ar iškylaudami debesuotą dieną, žmonės klaidingai galvoja, kad saulės spinduliai jų nepasiekia ir kremas nuo saulės su apsaugos faktoriumi nereikalingas. Iš tiesų, pavojingiausi žmogui ultravioletiniai saulės spinduliai (UV) prasiskverbia ir pro debesis, ir pro medžius. Todėl norint tinkamai apsisaugoti, reikėtų naudoti kremą nuo saulės su aukštu apsaugos faktoriumi.

 „Užsukę į „Camelia“ vaistinę, klientai gali rasti didelę apsauginių kremų nuo saulės su cheminiais ir natūralias mineraliniais filtrais pasiūlą: SPF 30, SPF 50, SPF 100. Visi jie apsaugo nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio ir galimo nudegimo, tačiau skiriasi jų veiksmingumo laikas – kuo didesnis apsaugos faktoriaus skaičius, tuo ilgesnį laiką jis saugo. Tačiau reikia nepamiršti, kad kremas susigeria į odą, pasišalina nuo jos dėl prakaitavimo ar maudynių. Dėl šios priežasties juos tepti ant odos reikia reguliariai, kas 2-3 valandas ar kiekvieną kartą išlipus iš vandens ir nusausinus kūną“, – sako R. Blynas.

Vaistininkas primena, kad leidžiant laiką gamtoje karštu oru, žmones dažnai ištinka perkaitimas. Norint jo išvengti, reikėtų stengtis nebūti tiesioginiuose saulės spinduliuose, pasirūpinti rūbais, dengiančiais kūną, galvos apsauga ir pakankamu vandens kiekiu: vandens reikėtų išgerti daugiau, nei žmogus suvartoja įprastomis sąlygomis.

„Mūsų organizmas yra pakankamai protingas ir prieš nutinkant kažkam blogo, jis siunčia signalus. Pasijutus prastai, reikėtų apsipilti vandeniu ir prigulti pavėsyje: garuodamas vanduo surinks žmogaus kūno šilumą ir ją išsklaidys, o po kurio laiko savijauta bus geresnė. Tačiau jei svaigsta galva, temsta sąmonė, pykina, tai gali būti šilumos smūgio pasekmės. Tokiu atveju reikėtų nieko nelaukiant kreiptis pagalbos į medikus“, – pataria R. Blynas.

 

Tiesioginių saulės spindulių paveiktas maistas – kenksmingas

Per maistą plinta daugiau nei 200 ligų, tarp jų ir žarnyno infekcijos, ir apsinuodijimas maistu, pasireiškiantys pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu. Šiuos negalavimus sukelia karštyje greitai besidauginančios bakterijos, kurios į organizmą patenka kartu su maistu. Todėl maistą reikia vartoti vos tik jį atsivežus į gamtą arba laikyti šaldytuve. Laikant produktus šaltai, bakterijos nesidaugina, tačiau ir nežūsta. Todėl nusprendus vartoti pasirinktą produktą, reikėtų pasirūpinti ir rankų higiena, ir aplinkos, kurioje tvarkomas maistas, švara.

„Reikia tik nepamiršti rankų dezinfekcijos, nes priemonių tam yra: jos nebrangios ir lengvai randamos kiekvienoje „Camelia“ vaistinėje. Galite rinktis ir skysčius, ir gelį – svarbu tik tai, kad reguliariai pasirūpintumėte savo rankų higiena. Prieš gaminant maistą, patarčiau nusiplauti rankas tekančiu vandeniu ir muilu, o po to ir dezinfekuoti“, – pataria R. Blynas.

Jaučiant sunkumą skrandžio srityje, vaistininkas pataria savo vaistinėlėje turėti fermentų, kurie padės susiduriant su virškinimo problemomis. Jei prasidėjo viduriavimas ar vėmimas, padės vanduo ir absorbuojančios medžiagos, tokios kaip aktyvinta anglis ar baltasis molis, sugeriančios ir pašalinančios žalingas medžiagas iš organizmo. Prasidėjusio viduriavimo negalima stabdyti vaistais, nes kenksmingos medžiagos nepasišalins ir kiek vėliau virs sunkiais negalavimais, kuriuos teks spręsti ligoninėje.  

Vabzdžiai – nematoma grėsmė

„Pirmiausia, norėčiau priminti, kad skiepytis nuo erkinio encefalito – niekada nevėlu. Ypač vasarą, kai yra padidėjęs erkių aktyvumas. „Camelia“ vaistinėje įrengtuose skiepų kabinetuose siūlome pagreitintą skiepijimosi schemą: antroji skiepo dozė, leidžianti susidaryti imunitetui, suleidžiama praėjus 2 savaitėms po pirmosios. Labai patogu ir svarbiausia – greita. Kiekvienas gali užsukti įsigyti reikiamų prekių ir tuo pačiu metu pasiskiepyti nelaukdamas ilgose eilėse, kurios suformuotos gydymo įstaigose“, – pastebi vaistininkas R. Blynas.

Apsaugai nuo kenkėjiškų gyvių, tarp jų ir erkių, vaistininkas siūlo rinktis repelentus, kurie atbaido vabzdžius, skleisdami jiems nemalonų kvapą. Naudojant šią priemonę, svarbu laikytis tos pačios taisyklės, kaip ir kremo nuo saulės atveju: purkšti reikia reguliariai, norint maksimalios apsaugos

„Dažnai apsisaugoti, net ir naudojant repelentus, nepavyksta. Dėl šios priežasties reikėtų imtis papildomų atsargumo priemonių: rinktis poilsiavimo vietą, kur yra mažiau drėgmės ir labiau vėjuota: daugelis geliančių gyvių gyvena šalia upės ar ežero, be to yra labai lengvi ir stipresnis vėjas juos nupūstų. Taip pat reikėtų rengtis šviesesniais, storesnio audinio rūbais“, – pastebi R. Blynas.

Vaistinėlė turi gelbėti nuo visų gamtos pavojų

„Be abejo, pasiruošti visiems gyvenimo atvejams – neįmanoma, tačiau apsisaugoti nuo dažnai pasitaikančių pavojų gamtoje – galima. Vykdami į gamtą, savo vaistinėlėje turėkite žaizdų plovimo ir valymo tirpalą, rankų higieną užtikrinančių priemonių, tvarsčių, apsauginį kremą nuo saulės, nuskausminamąjį poveikį turinčių preparatų, gydomąsias priemones nuo sumušimų ar patempimų, pasikeitusio maisto padariniams sumažinti ir profilaktikai – gerųjų žarnyno bakterijų, virškinimo problemas pašalinančių fermentų, apsinuodijimo maistu atvejams – absorbuojančių medžiagų, vabzdžius atbaidančių repelentų ir alergines reakcijas malšinančių priemonių“, – pataria R. Blynas.

Priemonių nemažai, pastebi R. Blynas, tačiau apsilankęs „Camelia“ vaistinėje „Laimės valandomis“ nuo 16:00 iki 18:00 val. ir pasinaudojęs „Mažų kainų“ kortele, kiekvienas savo pirkinių krepšelį įsigis su iki -30 proc. nuolaida. Apsirūpinęs reikiamomis priemonės, kiekvienas galės drąsiai važiuoti į gamtą, žinodamas, kad yra pasiruošęs gamtoje jo laukiančioms grėsmėms.

Komentarai (0)

Komentarų nėra