Likus kelioms dienoms iki gražiausios pavasario šventės dažnas jau ima galvoti apie velykinio stalo meniu, kurio centre – kiaušiniai. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė primena, kad per Velykas svarbu nepamiršti saiko ir daugiau dėmesio skirti artimiesiems, o ne varžyboms, lenktyniaujant, kas paruoš dosnesnį stalą ar suvalgys daugiau kiaušinių.

Kiaušinis – ne tik dažnas pusryčių meniu ingredientas, bet ir pagrindinis Velykų akcentas. Vaistininkė V. Bečelytė atkreipia dėmesį, kad diskusijos dėl kiaušinių naudingumo nuolat kyla į viešumą. Bendrai – šis produktas yra naudingas organizmui, jame gausu baltymų, mineralų, vitaminų, be to, tai – puikus amino rūgščių šaltinis.

Anot jos, nėra vienareikšmiškos rekomendacijos, kiek kiaušinių galima suvalgyti, reikėtų tai vertinti individualiai. Bendras galiojantis patarimas – per savaitę maždaug 4–5 kiaušiniai, todėl ir prie šventinio stalo nereikėtų persistengti. „Vis dėlto visada svarbu atkreipti dėmesį į saiką ir nepaversti Velykų kiaušinių valgymo varžybomis“, – akcentuoja vaistininkė V. Bečelytė.

Tiesa, svarbu ne tik kiekis, bet ir su kokiais priedais kiaušiniai valgomi. „Dažnai ne kiaušiniai kalti, o riebūs priedai, pavyzdžiui, majonezas ar kiti padažai. Taip pat dažnai per Velykas gaminami ir kiaušiniai su įdaru, kurių priedai ir yra pavojingiausi. Kartais net neaišku, ar valgome kiaušinį su majonezu, ar majonezą su kiaušiniu“, – sako vaistininkė ir pataria šį riebų padažą dažniau keisti prieskoninėmis žolelėmis, daržovėmis.

Šventiniame meniu – saikas

Po šventinių dienų dažnai vaistinėje klientai skundžiasi sutrikusiu virškinimu ar net apsinuodijimu. Pasak „Camelia“ vaistininkės V. Bečelytės, viso to išvengti padėtų jau minėtas saikas. „Galima valgyti visko, tačiau ragauti po truputį, tai daryti nuosekliai, palikti laiko viskam suvirškinti“, – sako vaistininkė.

Vaistininkė ragina prisiminti ankstesnius metus ir įvertinti, su kokiomis problemomis įprastai susiduriate, siekiant jų išvengti šiais metais: „Padėti gali pakoreguoti įpročiai, saikas ir racionalus maisto produktų vartojimas. Naudinga iš anksto peržvelgti ir namų vaistinėlės turinį, kurioje pravartu turėti vaistažolių (mėtų, vaistinių ramunių, kmynų) arbatos, vadinamojo „angliuko“, vidurių lašų, dujas sugeriančių virškinimo preparatų.“

Šventinį meniu ypač atsakingai turėtų ruošti tie, kas susiduria su aukštu cholesteroliu. Kaip pastebi vaistininkė, šventės neturėtų būti priežastis radikaliai nutolti nuo įprastos dietos ar valgymo principų, be to nereikėtų savavališkai nutraukti vartojimų medikamentų. Verta paminėti, kad esant aukštiems cholesterolio rodikliams rekomenduojama nevalgyti kiaušinio trynių, kuriuose yra daugiausiai riebalų.

Siekiant išvengti virškinimo sutrikimų šventinėmis dienomis rekomenduojama pakilti nuo stalo, išeiti pasivaikščioti, aplankyti artimuosius. „Kartais pamirštame šventės esmę ir per daug akcentuojame maistą, pamiršdami bendravimą ir kitus dvasinius dalykus. Šventės – ne saiko praradimo dienos, o laikas pabendrauti, aplankyti vienišus žmones ir sutelkti dėmesį į tuos, kas šalia“, – pataria vaistininkė.

Būkite atsargūs

Prieš šventes dažnai įsigyjama daugiau nei įprastai maisto, jis ne visada laikomas tinkamomis sąlygomis, o virti kiaušiniai po Velykų dažnai naudojami įvairioms užtepėlėms ar mišrainėms gaminti. Vaistininkė ragina būti ypač atsargiems ir prieš bandant suvartoti likučius įvertinti, ar maistas vis dar šviežias, nelaikyti jo per ilgai. Pavyzdžiui, išvirti kiaušiniai kambario temperatūroje gali būti laikomi ne ilgiau nei dvi valandas, vėliau – laikomi šaldytuve.

Apsinuodijimą maistu gali išduoti pykinimas, vėmimas, pilvo spazmai ar galvos skausmai, viduriavimas, kylančios rūgštys. Pakilus temperatūrai, netekus daug skysčių ir nesiliaujant vemti ar viduriuoti dėl apsinuodijimo rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

Komentarai (0)

Komentarų nėra