Apie būtinybę saugotis kenksmingo saulės spindulių poveikio galima rasti daugybę informacijos. Nors galioja kiekvienam tinkančios universalios tiesos, „Camelia“ vaistininkė Urtė Peleckytė atkreipia dėmesį, kad dalis žmonių turėtų būti ypač dėmesingi, nes saulės spinduliai jiems gali palikti dar skaudesnių padarinių.

Auksinė taisyklė – nepriklausomai nuo amžiaus ar gyvenimo būdo, rekomenduojama vengti tiesioginių saulės spindulių, ypač buvimo saulėje vidurdienį, 11–15 valandomis, kai ji pati aktyviausia. Vaistininkė U. Peleckytė sako, kad tai labai svarbu prisiminti ir atkreipia dėmesį, kad net debesuotomis dienomis ar leidžiant laiką pavėsyje nereikėtų pamiršti nuo ultravioletinių saulės spindulių (UV) saugančių priemonių.

Tiesa, dalis žmonių tai daryti turėtų ypač dėmesingai. „Camelia“ vaistininkė atkreipia dėmesį, kam rekomenduojama būti ypač atidiems saugantis nuo UV spindulių:

Vaikams. Anot U. Peleckytės, tėvai turėtų būti ypač atsakingi saugodami vaikų odą. „Vaikų oda yra jautresnė ir plonesnė nei suaugusių, neturi tiek daug pigmento, todėl jiems reikalinga papildoma, stipresnė apsauga. Vaikams iki metų visiškai nerekomenduojama būti vidurdienį saulėje“, – akcentuoja vaistininkė.

Dirbantiems lauke. Daug laiko praleidžiant lauke galima ne tik nudegti saulės spinduliuose, bet ir gresia organizmo perkaitimas ar saulės smūgis. Dirbant lauke, reikėtų pasirūpinti ne tik priemonėmis turinčiomis SPF, bet ir papildomai odą saugoti po lengvais drabužiais, jeigu tik yra galimybė apskritai vengti darbo lauke vidurdienį, tiesioginiuose saulės spinduliuose.

„Perkaitus organizmas negeba atiduoti perteklinės šilumos ir pakyla kūno temperatūra, todėl atsiranda karščiavimas, padažnėja pulsas, žmogus pasidaro vangus. Ištikus saulės smūgiui atsiranda galvos smegenų pažeidimas, gali ištikti netgi mirtis nuo smegenų paburkimo“, – atkreipia dėmesį vaistininkė ir ragina pajutus šiuos simptomus, kuo skubiau susirasti pavėsį, gerti vandenį ir kreiptis į gydytojus.

Atliekant rūgštines procedūras. Dažniausiai jau besilankant pas specialistą įspėjama, kad atlikus rūgštines procedūras reikėtų vengti saulės spindulių ar bent jau dėmesingai naudoti SPF kremą, jo tepti pakankamą kiekį ir reguliariai atnaujinti. Kaip akcentuoja vaistininkė, po tokių procedūrų oda yra gerokai jautresnė, todėl atsiranda didesnė pigmentacijos ar nudegimų tikimybė. Jeigu planuojate atostogas paplūdimyje arba žinote, kad nepavyks užtikrinti kruopščios apsaugos, vaistininkė rekomenduoja rūgštines procedūras verčiau atidėti.

Po depiliacijos. Atlikus depiliaciją oda yra jautresnė, todėl, anot vaistininkės, jos nereikėtų papildomai dirginti saulės spinduliais. Ypač saugoti odą reikėtų tiems, kurie atlieka procedūras lazeriu ar fotoepiliatoriumi.

Alergiškiems saulei. Vaistininkė atkreipia dėmesį, kad turintys jautresnę odą turėtų taip pat vengti tiesioginių saulės spindulių dėl galimos alergijos saulei, kuri pasireiškia odos bėrimu. Svarbu atkreipti dėmesį, kad tai gali turėti ir rimtesnių pasekmių ir sukelti tokias odos ligas kaip dilgėlinė.

Vartojantiems tam tikrus vaistinius preparatus. Svarbu atkreipti dėmesį, kad saulės spinduliai gali sukelti nepageidaujamų simptomų, kuomet vartojami tam tikri vaistai. Anot vaistininkės, ypač atidūs turėtų būti tie, kurie vartoja tam tikrus antibiotikus, raminamuosius, antidepresantus, vaistus aknei, širdies sutrikimams gydyti, skausmą malšinančius vaistus, taip pat vaistus, skirtus onkologinėms ligoms gydyti. Šiltuoju sezonu naudinga gydytojo arba vaistininko paklausti, kaip vartojami preparatai reaguoja į saulės spindulius.

Nuo akių iki plaukų galiukų

Karštomis dienomis vaistininkė taip pat primena gerti pakankamai vandens, vilkėti lengvus, natūralaus pluošto drabužius, nepamiršti galvos apdangalų. Saulėtomis ir ypač karštomis dienomis rekomenduojama nevartoti alkoholio ir kofeino turinčių gėrimų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad nuo saulės spindulių rekomenduojama saugoti ne tik odą, bet ir akis. „Jos taip pat yra jautrios UV spinduliams. Nors ir nėra tiksliai žinoma, koks saulės spindulių kiekis yra kenksmingas, tačiau jie paspartina tokias ligas, kaip katarakta, ragenos uždegimas, junginės išauga ant ragenos, geltonosios dėmės degeneracija, vokų odos vėžys ar kitos.

Šios ligos neatsiranda iš karto, tačiau vystosi iš metai iš metų, todėl labai svarbu saugoti akis nuo mažens, nešioti kokybiškus apsauginius akinius, kurie turi filtrus nuo UV spindulių, vengti žiūrėti tiesiai į saulę ir bendrai rūpintis akių būkle“, – sako U. Peleckytė.

Apsaugines priemones nuo saulės rekomenduojama naudoti maždaug pusvalandį iki išėjimo į lauką. SPF apsaugą reikėtų atnaujinti kas 2–3 val. arba po kiekvienų maudynių. Nuo kenksmingo saulės poveikio taip pat nereikėtų pamiršti saugoti ir lūpų bei plaukų – tam rekomenduojama naudoti specialias priemones. Vaistininkė taip pat primena, reguliariai stebėti savo odą ir atsiradus naujiems apgamams, keičiantis jų formai, dydžiui ar spalvai pasikonsultuoti su gydytoju.

Komentarai (0)

Komentarų nėra