Ekologiška kosmetika: ar žodis natūralus būtinai reiškia kokybę?

2019-04-04
Ekologiška kosmetika: ar žodis natūralus būtinai reiškia kokybę?

Ekologija pasaulį užkariauja savo sveikesnės gyvensenos idėjomis. Tai skatina norą atidžiau rūpintis ne tik aplinka, bet ir pačiu savimi. Natūralesnių priemonių ieškoma ir savo grožiui puoselėti, bet ar žodis natūralus kosmetikoje – būtinai reiškia kokybę ir saugumą?


Specialistai sako, kad ne, todėl norintiems žinoti, kad pasirinktas produktas išties yra ekologiškas, natūralus ir saugus vertėtų vadovautis kokybę garantuojančiais sertifikatais. Vienas jų – „COSMOS“ standartas.

 

Padeda mažinti nepasitikėjimą

Šis sertifikavimas reiškia ne tik tai, kad produktų sudėtis bus kruopščiai patikrinta, ingredientai sieks aukščiausią natūralios produkcijos kokybę, bet ir tai, kad produktų sudedamosios dalys bus gautos iš atsinaujinančių išteklių, aplinkai saugiais būdais, o pakuotės bus perdirbamos ir draugiškos aplinkai.

Produkto kokybę pirmiausia pagrindžia jo sudėtis, tačiau renkantis kosmetiką, retas kuris pagalvoja, kad žodis natūralus nebūtinai atspindi visą produkto sudėtį. O ir kaina nėra rodiklis, parodantis, kad produktai pagaminti iš tikrai natūralių, patikrintų medžiagų.

Tai parodyti gali tarptautinis kosmetikos produktų sertifikavimo žymėjimas – bendras Europos natūralios kosmetikos sertifikavimo standartas „COSMOS organic“. Taigi, pastebėjus jo ženkliuką – galite būti tikri, kad jūsų rankose esanti kosmetika yra tikrai natūrali, saugi, patikrinta ir aukščiausio standarto.

 

Kaip produktai jį gauna?

Siekiantys šiuo standartu ženklinti produktus privalo didelį dėmesį skirti ne tik natūraliems, ekologiškiems ingredientams, bet ir pačioms žaliavoms, iš ko ir kaip produktas pagamintas. Sertifikuojant produktus gilinimąsi – kokią dalį ekologiški ingredientai sudaro tarp natūralių. Jie turėtų siekti net 95 proc. Taip pat žiūrima, kad ekologiškų ingredientų dalis visame produkte sudarytų ne mažiau kaip 20 proc.

COSMOS standarto sertifikavimas reiškia ne tik tai, kad bus patikrintos sudedamosios produktų dalys, žaliavų išgavimo ir gamybos kelias, bet bus įvertintas ir pats pakavimo procesas. Siekiančios standarto įmonės turi atsižvelgti ir į energijos efektyvumo gamyboje bei poveikio aplinkai klausimus, produktų negali išbandyti su gyvūnais. Taip sertifikavimo procesas tampa svarbiu ir ilgu žingsniu įmonės gyvenime.

 

Pripažintas tikras natūralumas

Griežta sudėtinių medžiagų priežiūra leidžia užtikrinti, kad produktuose nepasitaikys genetiškai modifikuotų ingredientų, parabenų, silikonų, PEG, sintetinių kvapų ir dažiklių, gyvulinės kilmės produktų (išskyrus natūralius kaip, pvz., pienas, medus ir pan.).

Todėl šis sertifikavimas net 80-tyje pasaulio šalių veikia kaip aukščiausias garantas, rodantis tikrą ingredientų natūralumą. O įvertinus procesus, kokio įmonės įsitraukimo reikia tokiam pripažinimui pasiekti, nenuostabu, kad rinkoje sertifikuotų produktų nėra daug.

Lietuvoje šį sertifikavimą turi tik keletas produktų, kaip tarkim „BioInnovation“ linijos kosmetika. Jos ingredientuose esantis taukmedžio sviestas, argano, makadamijų, simodsijų aliejus, bambukų ekstraktas, rožių žiedų hidrolatas ir daugelis kitų natūralių medžiagų sudarys daugiau kaip 98 procentų.

Galvojantiems, kad natūralumą ir ekologiją padės įvertinti vienas žodis ar kaina, vertėtų pradėti nuo sudėties, o ją garantuoti padės sertifikavimas, kuris ir garantuos, ka pasirinkta prekė išties yra natūrali ir tikrai ekologiška.

Kitos naujienos

other