Rūpintis sunkiai sergančiu, prie lovos prikaustytu artimuoju – didžiulis iššūkis visai šeimai. Tačiau šiais laikais palengvinti slaugą ir pacientui pasijusti geriau padeda pažangios higienos priemonės. Apie tai, ko svarbu nepamiršti planuojant slaugos priemonių krepšelį, pasakoja „Camelia“ vaistininkė Monika Matulaitytė.

Iš lovos pakilti negalintis pacientas dažniausiai be personalo ar artimųjų pagalbos pats negali nueiti iki vonios ar tualeto, todėl dažniausiai susiduria su higienos iššūkiais. Tokį ligonį neretai kamuoja iššutimai ir pragulos. Kokios priemonės gelbėja esant tokioms situacijoms?

Slaugos krepšelyje – ir kepurėlė

M. Matulaitytės teigimu, svarbiausios priemonės slaugos krepšelyje – asmens higieną padedančios palaikyti drėgnos servetėlės, prausimosi skystis arba putos, kurių nereikia nuplauti vandeniu bei vienkartinės šampūno kepurės galvai plauti.

„Pastarąsias užtenka pašildyti mikrobangų krosnelėje arba šilto vandens srove, uždėti ant galvos ir įmasažuoti į plaukus – nereikia net nuskalauti vandeniu. Tokias kepures patogu naudoti ir gulintiems pacientams“, – pasakoja „Camelia“ vaistininkė.

Sprendžiantiems klausimą, ką rinktis – sauskelnes-kelnaites ar paprastas sauskelnes, svarbu atsižvelgti į tai, ar slaugomas asmuo pats geba atsikelti iš lovos. Bent truputį savarankiškai galintiems judėti pacientams rekomenduojamos sauskelnės-kelnaitės, prikaustytiems prie lovos – sauskelnės.

„Perkant šias prekes taip pat svarbu žinoti paciento klubų apimtį, kad jis galėtų jaustis patogiai ir per mažos sauskelnės nespaustų, o per didelės – nepraleistų skysčio. Taip pat derėtų atsižvelgti į priemonės sugeriamumą ir pagal tai atitinkamu dažnumu jas keisti“, – sako M. Matulaitytė.

Renkantis kremus slaugai vaistininkė pataria atsižvelgti į paciento odos būklę – jei oda sausa, geriau įsigyti labiau drėkinantį kremą, o jei oda šlapiuoja, joje yra žaizdelių, tuomet labiau tinka kremai su cinku. Taip pat tokiais atvejais gali būti naudojami pleistrai su sidabru, kurie padeda gyti žaizdoms.

Norint, kad ligonis išvengtų pragulų, būtina pacientą periodiškai apversti. Nuo pragulų taip pat gelbėja masažai, kuriuos rekomenduojama daryti naudojant masažinius aliejus arba kremus.

Svarbu pasirūpinti emocine būkle

„Camelia“ atstovė pasakoja, kad į vaistinę įsigyti slaugos priemonių pirmą kartą atvykę pirkėjai dažniausiai būna pasimetę ir sako, kad nežino ir net neįsivaizduoja, ką reikėtų įsigyti. Su artimojo slauga pirmą kartą susidūrusiems žmonėms tenka ne tik įgyti praktinių žinių ir išsiaiškinti apie būtinas priežiūros priemones, bet ir išmokti susidoroti su savo emocijomis.

Neretai iš lovos negalintys pakilti pacientai serga sunkiomis, nepagydomomis ar ilgai besitęsiančiomis ligomis. Slaugantieji patiria nuolatinę įtampą, nežinią, juos kamuoja nuovargis, todėl, pasak vaistininkės, itin svarbu, kad būtų galvojama ne tik apie paciento gerovę.  

„Svarbiausia nepamiršti savęs ir savo emocinės būklės bei ja pasirūpinti patiems. Gera nuotaika padeda greičiau pasveikti ar ramiau jaustis ir slaugomam žmogui, ir padeda pačiam slaugančiajam lengviau pakelti sunkumus“, – įsitikinusi M. Matulaitytė.

Komentarai (0)

Komentarų nėra