Nuo šios savaitės pacientams suteikiama galimybė „Camelia“ vaistinėse įsigyti ilgesnio galiojimo kalio jodido tablečių. Tai ypač aktualu Vilniuje gyvenantiems, tačiau neregistruotiems asmenims, kuriems kalio jodido tabletės nėra išduodamos nemokamai.

Kalio jodido tabletės reikalingos dėl Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje veiklos. Ekspertai abejoja šios jėgainės patikimumu – dar ją statant buvo incidentų, abejojama dėl darbų kokybės. Astravo miestas nuo Vilniaus yra nutolęs per 45 kilometrus, tad, jei įvyktų atominės elektrinės avarija, 100 km spinduliu gyvenantiems asmenims kiltų pavojus dėl į atmosferą išmetamo radioaktyviojo jodo. Į šią teritoriją patenka ir Vilniaus rajono gyventojai.

Nuo spalio „Camelia“ vaistinėse nemokamai dalinamos kalio jodido tabletės Vilniaus mieste gyvenamąją vietą deklaravusiems gyventojams. Pateikus asmens dokumentą, vaistinėse vis dar galima atsiimti tablečių.

Anksčiau pacientai kalio jodido tablečių taip pat galėjo įsigyti savo lėšomis, tačiau iki šiol Lietuvos rinkoje buvo tik trumpo galiojimo tablečių. Nuo šios savaitės „Camelia“ vaistinėse savo lėšomis galima įsigyti tablečių, kurių galiojimo laikas iki 2025 metų liepos 31 dienos.

Vienoje kalio jodido tablečių pakuotėje – 10 tablečių. Vienos pakuotės kaina – 5,35 Eur. Jei įvyktų branduolinė avarija, siekiant apsaugoti skydliaukę, vienos pakuotės užtektų keliems asmenims.

Atsitikus nelaimei:

  • naujagimiams iki 1 mėnesio reikėtų duoti ketvirtį tabletės arba 16 mg;

  • kūdikiams nuo 1 mėnesio iki 3 metų – pusę tabletės arba 32 mg;

  • vaikams nuo 3 iki 12 metų – visa tabletė arba 65 mg;

  • vaikams nuo 12 metų ir suaugusiesiems – dvi tabletės arba 130 mg.

Jei iki šiol buvote savo lėšomis įsigiję kalio jodido tablečių, patikrinkite jų galiojimo laiką. Nevartokite tablečių, jei jų galiojimo laikas pasibaigęs. Nuneškite jas į vaistinę utilizavimui.

Ką verta žinoti?

„Branduolinės avarijos atveju radioaktyvusis jodas gali pasklisti po mūsų aplinką: įkvėpus juo užterštą orą arba suvalgius užteršto maisto, radioaktyvusis jodas ima kauptis skydliaukėje, ją žaloti ir ilgainiui neretai sukelia vėžinius skydliaukės susirgimus“, – sako „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič. 

Nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio apsaugoti gali kalio jodido tabletės, nes jose esantis stabilusis jodas kaupiasi skydliaukėje bei neleidžia radioaktyviajam jodui į ją patekti.

„Kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų medžiagų, pasklindančių branduolinės avarijos metu. Todėl, nelaimės atveju, būtų privalu imtis ne tik šios, bet ir kitų prevencinių priemonių, kurias rekomenduotų už situacijos valdymą atsakingos institucijos“, – sako „Camelia“ vaistininkė K. Zacharevič.

Kalio jodido tabletės skydliaukės apsaugai yra vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda būtent radioaktyviojo jodo dalelės ir tik sulaukus rekomendacijų iš Sveikatos apsaugos ministerijos ar kitų atsakingų valstybinių įstaigų.

„Šias tabletes rekomenduojama vartoti likus mažiau nei 24 val. iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu. Taip pat blokuoti skydliaukę kalio jodidu yra veiksminga ir praėjus 2 valandoms nuo susidūrimo su kenksminga medžiaga, tačiau ne vėliau nei praėjus 8 valandoms. Kitu atveju, kalio jodido vartojimas gali tapti žalingas organizmui“, – sako „Camelia“ vaistininkė.

K. Zacharevič pabrėžia, kad vienkartinė kalio jodido tablečių paros dozė apsaugo skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo poveikio 24 valandas. Jį reikėtų vartoti su maistu, o vienos dozės kiekis priklauso nuo žmogaus amžiaus.

Spiritiniam jodo tirpalui ir joduotai druskai – griežtas ne

K. Zacharevič pabrėžia, kad kalio jodidas yra vienintelis preparatas, kurį reikėtų naudoti avarijos atveju, norint apsaugoti skydliaukę. Nei spiritinis jodo tirpalas, nei joduota druska apsaugoti skydliaukės nepadės.

„Spiritinis jodo tirpalas yra skirtas tik odai, jo veiklioji medžiaga yra ne kalio jodidas, o tiesiog jodas

– toksiškai veikianti medžiaga, galinti sukelti cheminių audinių nudegimų, apsinuodijimą, – sako „Camelia“ vaistininkė.

– Jo negalima gerti net skiedžiant vandeniu. Nors joduota druska ir padeda suaktyvinti skydliaukės veiklą, tačiau reikėtų suvalgyti maždaug 1,5 kg druskos, kad tai prilygtų 130 mg dozei kalio jodido. Akivaizdu, jog valgyti tiek druskos yra griežtai draudžiama ir šis veiksmas gali tik pakenkti jūsų sveikatai.“

 

 

Komentarai (0)

Komentarų nėra