D.U.K. apie kalio jodidą

2022-03-15
D.U.K. apie kalio jodidą

·        Ar šiuo metu „Camelia“ vaistinėse ir internetinėje vaistinėje camelia.lt yra kalio jodido tablečių?

Šiuo metu Vilniaus „Camelia“ vaistinėse yra kalio jodido tablečių, kurios dar 2020 metais buvo parūpintos Vilniaus krašto gyventojams Astravo atominės elektrinės atveju. Daugiau informacijos – spauskite čia. Šias tabletes pagal išrašytą receptą gali nemokamai atsiimti tik Vilniaus mieste registruoti gyventojai. Dar ir dabar Vilniuje registruoti gyventojai su pratęstu (naujai išrašytu) anksčiau išrašytu receptu gali nemokamai atsiimti mūsų vaistinėse Vilniuje. Vilniaus gyventojams, kurie neatsiėmė jiems skirto kalio jodido tablečių praėjusiais metais, bus pratęsti receptai. Receptai bus pratęsti, planuojama, nuo kovo 15 d. Ar receptas jau atnaujintas, gyventojai gali pasitikrinti esveikata.lt puslapyje. Vilniaus rajone gyvenamąją vietą deklaravę asmenys dėl kalio jodido tablečių atsiėmimo tvarkos turi kreiptis į Vilniaus rajono savivaldybę. 

Šiuo metu „Camelia“ vaistinių tinkle ir internetinėje vaistinėje camelia.lt nėra galimybės savomis lėšomis įsigyti nereceptinių kalio jodido tablečių. Šiuo metu laukiame nereceptinių kalio jodido tablečių siuntos, kai šių tablečių turėsime, informuosime camelia.lt naujienų skiltyje ir CAMELIA „Facebook“ puslapyje.

 

Ar tabletės rezervuojamos?

 

 

Ne, šiuo metu neatliekame tablečių rezervavimo. Kada turėsime tablečių, informuosime savo kanaluose – camelia.lt ir „Facebook" CAMELIA puslapyje.

 

Kada vartoti kalio jodido tabletes?

 

Tabletes reikėtų vartoti branduolinės nelaimės atveju rekomendavus Vyriausybei arba Sveikatos apsaugos ministerijai. Įvykus branduolinei avarijai, Lietuvos gyventojai apie tai būtų įspėti trimis būdais: garsinėmis sirenomis, trumpaisiais perspėjimo pranešimais į mobiliuosius telefonus ir per radiją, televiziją bei kitas visuomenės informavimo priemones.

 

Kaip kalio jodidas apsaugo?

 

Branduolinės avarijos atveju radioaktyvusis jodas gali pasklisti po mūsų aplinką: įkvėpus juo užterštą orą arba suvalgius užteršto maisto, radioaktyvusis jodas ima kauptis skydliaukėje, ją žaloti ir ilgainiui neretai sukelia vėžinius skydliaukės susirgimus. Nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio apsaugoti gali kalio jodido tabletės, nes jose esantis stabilusis jodas kaupiasi skydliaukėje bei neleidžia radioaktyviajam jodui į ją patekti.

 

Ar kalio jodido tabletės apsaugo nuo radiacijos?

 

Kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų medžiagų, pasklindančių branduolinės avarijos metu. Todėl, nelaimės atveju, būtų privalu imtis ne tik šios, bet ir kitų prevencinių priemonių, kurias rekomenduotų už situacijos valdymą atsakingos institucijos. Kalio jodido tabletės skydliaukės apsaugai yra vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda būtent radioaktyviojo jodo dalelės ir tik sulaukus rekomendacijų iš Sveikatos apsaugos ministerijos ar kitų atsakingų valstybinių įstaigų.

 

Ar kalio jodido tabletes galima vartoti prevenciškai?

 

Jokiu būdu kalio jodido tablečių negalima vartoti prevenciškai. Tai kenkia sveikatai. Kada ir kaip vartoti šias tabletes, praneštų atsakingos institucijos.

 

Ar nuo radiacijos apsaugo kiti jodo preparatai?

 

Kalio jodidas yra vienintelis preparatas, kurį reikėtų naudoti avarijos atveju, norint apsaugoti skydliaukę. Nei spiritinis jodo tirpalas, nei joduota druska, nei jodo papildai apsaugoti skydliaukės nepadės branduolinės avarijos metu, nepadės.

 

Daugiau informacijos: www.rsc.lt

 

 

 

 

Kitos naujienos

other