Vaistininkai pastebi pozityvią tendenciją: pacientai išdrįsta paprašyti ir kaimynų pagalbos

2020-10-29
Vaistininkai pastebi pozityvią tendenciją: pacientai išdrįsta paprašyti ir kaimynų pagalbos

Dar šių metų pradžioje visiems buvo įprasta ir normalu viešoje vietoje ar darbe sutikti peršalimo simptomų kamuojamą žmogų. Mažai kas šnairuodavo į kosinčius viešajame transporte ar parduotuvėje. Paskelbta pandemija atnešė ir teigiamų pokyčių – pajutę pirmuosius peršalimo ar gripo simptomus, Lietuvos gyventojai lieka namuose, todėl mažėja tikimybė užkrėsti kitus.

 

„Camelia“ vaistininkai pastebi pozityvią tendenciją – pacientai, jei pajuto gripo ar peršalimo simptomus, į vaistinę patys neina, o atsiunčia artimuosius, draugus ar net kaimynus.

 

„Tikrai nepastebime, kad šiuo metu į vaistinę ateitų pacientai su akivaizdžiais peršalimo ar gripo simptomais.

 

Dar šių metų pradžioje viskas buvo kitaip – susirgusieji pagalbos skubėdavo į vaistinę, retas kuris užsidėdavo medicininę kaukę, o tarp pacientų ir vaistininkų nebūdavo jokios pertvaros, kaip yra dabar, – sako „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė.

 

– Dabar, jei žmogus suserga, į vaistinę pasikonsultuoti ar įsigyti vaistų siunčia artimuosius, o dar geriau, jei padėti sutinka draugai ar kaimynai, kurie kontakto su sergančiuoju neturi. Dar geriau, jei vaistai taip pat būtų perduodami be kontakto, pavyzdžiui, paliekami prie durų.“

 

Vaistininkė tokią iniciatyvą vertina labai palankiai, nes tai vienas iš būdų, kaip galima sumažinti COVID-19 ar net kitų virusų, bakterijų plitimą visuomenėje.

 

Tai vienas iš šių metų išskirtinumų, kurį fiksuoja vaistininkai lyginant su ankstesniais metais, kai į vaistines pacientai neretai ateidavo su akivaizdžiais simptomais, pvz. kosintys ar sloguojantys.

 

„Sąmoningumas šiai dienai yra didžiausia vertybė, todėl kiekvienas veiksmas dėl apsisaugojimo yra labai svarbus“, – sako V. Bečelytė.

 

Sveikatos priežiūros įstaigos nurodo šiuos COVID-19 simptomus:

Dažniausiai pasitaikantys simptomai:

 

 

karščiavimas

 

sausas kosulys

 

nuovargis

 

 

Rečiau pasitaikantys simptomai:

 

 

maudimas ir skausmas

 

gerklės skausmas

 

viduriavimas

 

konjuntyvitas

 

galvos skausmas

 

skonio ar kvapo nejutimas

 

odos bėrimai arba rankų ar kojų pirštų spalvos pasikeitimas

 

 

Sunkios ligos simptomai:

 

 

kvėpavimo sunkumai ar negilus kvėpavimas

 

krūtinės skausmas ar spaudimas

 

negalėjimas kalbėti ar judėti

 

Jei jaučiate šiuos ar panašius simptomus, vaistininkai prašo likti namuose, nesilankyti viešose vietose, neiti į darbą ar mokymo įstaigas. Pajutus simptomus, patariama kreiptis į šeimos gydytoją nuotoliniu būdu.

 

„Jei gydytojas paskirs vaistų, įgaliokite kitą asmenį ateiti į vaistinę jus apipirkti“, – pataria vaistininkė V. Bečelytė.

 

„Camelia“ vaistininkai primena svarbias priemones siekiant sustabdyti virusą COVID-19:

 

Taisyklingai nešiokite kaukes (kaukė turi dengti kvėpavimo takus – burną ir būtinai nosį, spalvotoji kaukės pusė (pvz. žalia ar mėlyna) turi būti išorinėje pusėje, kaukės kraštas, kuriame yra vielutė, turi būti apspaudusi nosį, kaukė turi būti gerai prigludusi prie veido; vienkartinę medicininę kaukę reikia keisti kas 4 valandas arba tada, kai kaukė sudrėko ar išsipurvino)

 

Laikykitės saugaus atstumo nuo kitų žmonių (1-2 m.);

 

Kuo dažniau kruopščiai plaukite rankas muilu ar jas dezinfekuokite;

 

Laikykitės kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (prisidengti servetėle ar sulenkta alkūnės vidine puse);

 

Jei jaučiate peršalimo simptomus, likite namuose;

 

Venkite susibūrimų, nereikalingų vizitų, susitikimų.

 

 

 

 

 

 

Kitos naujienos

other