Proteinas
Proteinas (baltymai) yra viena svarbiausių maistinių medžiagų, būtina raumenų augimui, atsinaujinimui ir sklandžiai organizmo veiklai. Baltymai sudaryti iš amino rūgščių, kurios veikia tarsi statybiniai blokai, reikalingi organizmo audiniams formuotis ir atsinaujinti. Be to, baltymai atlieka daugybę kitų svarbių funkcijų, tokių kaip fermentų ir hormonų gamyba, imuninės sistemos stiprinimas bei skysčių balanso užtikrinimas.
Sportuojantiems proteinas ypač svarbus, nes intensyvus fizinis krūvis sukelia raumenų mikro pažeidimus, kuriuos baltymai gali padėti atsatyti. Pakankamas baltymų kiekis mityboje gali padėti greičiau atkurti raumenis ir skatinti jų augimą, o tai yra itin svarbu tiek jėgos, tiek ištvermės treniruotėse. Proteinas taip pat gali padėti išsaugoti raumenų masę norintiems numesti svorio – taip galima užtikrinti, kad degant riebalams, raumenys nebūtų prarasti.
Baltymai gali būti gaunami iš įvairių maisto produktų, tokių kaip mėsa, žuvis, pieno produktai, riešutai, ankštinės daržovės ir grūdai. Sportininkai ir aktyvia veikla užsiimantys žmonės savo mitybą dažnai papildo maisto papildais gausiais proteinu. Tokie maisto papildai gali padėti užtikrinti, kad suvartojamas pakankamas baltymų kiekis. Populiariausi papildai yra išrūgų, kazeino ir augalinės kilmės baltymai, tokie kaip žirnių ar sojų proteinas.
Renkantis maisto papildus su proteinu, svarbu atkreipti dėmesį į jų kokybę, sudėtį ir kilmę, kad būtų patenkinti individualūs mitybos poreikiai. Kokybiški baltymų šaltiniai gali suteikti organizmui reikalingų amino rūgščių, padedančių užtikrinti raumenų atsigavimą ir augimą.