Uodų ir kitų vabzdžių įkandimai, alergijos nuo saulės, augalų, gyvūnų, vandens – priežastys, dėl kurių Lietuvos gyventojai vasarą ieškojo pagalbos vaistinėse. „Camelia“ vaistinių tinklas fiksuoja, kad šiemet problemų dėl įvairaus tipo alergijų pacientai turėjo kur kas daugiau vasarą nei pavasarį. 

Pagal „Camelia“ vaistinių tinklo duomenis, vasarą poreikis preparatams nuo alergijos padidėjo apie 40 proc. lyginant su pavasario mėnesiais.

„Įvairios alergijos, tokios kaip šienligė, alergija augalams (kurią dar sustiprindavo intensyvūs saulės spinduliai) bei alergija žiedadulkėms paūmėja pavasarį, tačiau pagal įsigytų prekių kiekius matome, kad Lietuvos gyventojus alergijos dar labiau kamavo vasarą, – sako „Camelia“ vaistinių tinklą valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė.

– Lietuvos gyventojai vasarą leido aktyviai, daug laiko praleido gamtoje, o sąlygos kartais buvo netgi ekstremalios, dėl kurių neretai paūmėjo alergijos.“

Nemaža dalis pacientų skundėsi, kad šią vasarą dėl labai intensyvios saulės paūmėjo odos ligos. Kitiems šiemet odos pakitimai atsirado pirmą kartą – ilgai laiką kaitinusi saulė, kontaktas su kai kuriais augalais, sudarė palankias sąlygas alergijoms atsirasti.

„Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas sako, kad į vaistinę pagalbos ieškoti ėjo ir vabzdžių sukandžioti pacientai. „Dažniausiai buvo skundžiamasi uodų įkandimais. Jei diskomfortas pasireikšdavo tik niežėjimu, pasiūlydavome specialius tepalus, tačiau į mus kreipdavosi ir pacientai, kuriems įkandimo vietos buvo smarkiau patinusios, jas skaudėdavo, tokiu atveju rekomenduodavome ir geriamus priešalerginius vaistus“, – sakė vaistininkas.

Įvairios alerginės reakcijos Lietuvos gyventojams kilo ir dėl saulės, kontakto su augalais, gyvūnais, išsimaudžius vandens telkiniuose. Dažniausiai tai būdavo odos bėrimai, taip pat pasireikšdavo paraudimas, paburkimas, atsirado dėmės, tinimas, skausmas, pasireiškė sloga.

Pastebėjus panašaus tipo reakcijas – svarbiausia identifikuoti galimą alergijos šaltinį, kad situacija netaptų kritinė. Priemonės su natūraliomis augalų savybėmis, raminančiomis sudirgimus, turėtų būti naudojamos pradžioje.

„Matant, kad situacija negerėja, vertėtų išgerti ir vaistų nuo alergijos. Ūmines reakcijas dažniausiai palydi kvėpavimo takų tinimas, staigus silpnumas – tai gali būti anafilaksinis šokas, kurį numalšinti padės vienkartinės adrenalino injekcijos arba priešalerginiai vaistai“, – sako vaistininkas. Jeigu taip atsitinka ir situacija blogėja staigiai – reikėtų skambinti greitajai pagalbai.

 

 

Komentarai (0)

Komentarų nėra