Rūpintis savimi ir savo imunitetu turime ištisus metus, tačiau atėjus rudeniui susirūpiname, kuo dar be skiepų sau ir artimiesiems galime padėti. „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas pataria, nuo ko reikėtų pradėti.

Vaistininkas, bendraudamas su pacientais, pastebi, kad imunitetą daugelis nori stiprinti tik tada, kai suserga. „Pradėti stiprintis niekada nėra vėlu, tačiau, kai imunitetas jau palūžo, tai ženklas, kad buvo delsiama, – sako vaistininkas. – Patarčiau pasiskiepyti ir statybines medžiagas imunitetui krauti dar tada, kai jaučiatės gerai, nes šaltuoju metu reto kurio organizmas atlaiko visus aplinkoje sutinkamus virusus ir bakterijas.“

Vaistininkas sako, kad visavertė mityba yra geros savijautos ir sveikatos pagrindas – tai turi didelę įtaką imunitetui. Kasdien į savo racioną reikėtų įtraukti kuo daugiau daržovių, nepamiršti valgyti uogų, vaisių. Mėsą reikėtų rinktis liesą, stengtis dažniau valgyti žuvį. „Svarbiausia taisyklė – įvairovė“, – sako R. Blynas ir priduria – jei nepavyksta jos užtikrinti, tuomet į pagalbą galima pasitelkti maisto papildus.

Dėl papildomų maisto medžiagų aprūpinimo vaistininkas pataria pasikonsultuoti su specialistais – gydytoju ar vaistininku ir, jei reikia, naudoti tam tikrus maisto papildus, pavyzdžiui, žuvų taukus, vitaminą C, vitaminą D, vitaminus B, ežiuolę ir kt.

Vaistininkas prieš peršalimo ligų sezoną rekomenduoja 2-3 mėnesius pavartoti žuvų taukus, ypač retai besirenkantiems valgyti žuvį.

Žuvų taukuose yra ne tik mūsų sveikatai reikalingų omega-3 riebalų rūgščių, tačiau ir omega-6, omega-9, antioksidantų, vitaminų A, B, E, D, kofermento Q10.

„Nors ši vasara buvo pakankamai saulėta, vargu, ar visi efektyviai pasinaudojo saulės tiekiamu vitaminu D. Kai kuriems žmonėms, pavyzdžiui, vyresniems, griežtai nerekomenduojama būti tiesioginiuose saulės spinduliuose, tad net ir vasaros metu vitamino D jie gauna labai nedaug. Biuruose dirbantys žmonės didžiąją vasaros dalį praleidžia patalpose, todėl vitamino D gauna taip pat labai mažai. Taip atsiranda vitamino D trūkumas“, – sako R. Blynas ir priduria, kad nors daugumoje žuvų taukų papildomai yra įdėta ir vitamino D, jei jaučiate nuovargio ar kitus simptomus, jo patariama vartoti papildomai.

Vaistininkas norintiems stiprinti savo organizmą taip pat primena kasdien judėti, bent keletą valandų per dieną praleisti lauke, kasdien pakankamai ir reguliariai miegoti, po darbo atsipalaiduoti, pailsėti, užsiimti mėgstama veikla. Norint stiprintis, vaistininkas akcentuoja, kad iš savo dienotvarkės reikia eliminuoti didžiausius imuniteto priešus – stresą, žalingus įpročius, lėtinį nuovargį.

Vaistininkas pastebi, kad daugelis įtampą patiriančių žmonių patiria lėtinį nuovargį. „Kai kurie, kad ir miega pakankamai, nepailsi, nes miegas būna neramus. Jei žmogui nepavyksta atsikratyti darbinių minčių, jos persekioja ir miegant, tad ir naktį nepailsima, – sako R. Blynas. – O imunitetui labai reikalingas poilsis, kokybiškas miegas.“

Visą rugsėjį „Camelia" vaistinėse ir internetinėje vaistinėje camelia.lt – maisto papildams imunitetui bei žuvų taukams – iki 40 proc. nuolaida!

 

Komentarai (0)

Komentarų nėra