Vitaminas K
- -50%
- PAPILDOMA NUOLAIDA -10%
- -30% *
- PAPILDOMA NUOLAIDA -10%
- Tik internete
- PAPILDOMA NUOLAIDA -10%
- Tik internete
- PAPILDOMA NUOLAIDA -10%
- Tik internete
- PAPILDOMA NUOLAIDA -10%
- Tik internete
- PAPILDOMA NUOLAIDA -10%
Vitaminas K yra riebaluose tirpus vitaminas, kuris dalyvauja kraujo krešėjimo procese, svarbus palaikant gerą kaulų sveikatą, svarbus baltymų, dalyvaujančių kraujo krešėjimo mechanizme, aktyvinimui, būtinas siekiant užkirsti kelią kraujavimui. Esant vitamino K kiekio organizme trūkumui, atsiranda nukraujavimo rizika, nes kraujas negali tinkamai krešėti.
Yra dvi pagrindinės vitamino K formos: vitaminas K1 (filochinonas), kurio gausu žaliosiose lapinėse daržovėse, tokiose kaip špinatai, brokoliai ir kopūstai, bei vitaminas K2 (menachinonas). Pastarajį randame fermentuotuose maisto produktuose ir gyvūninės kilmės produktuose. Šią vitamino K2 formą gamina žarnyno bakterijos. Ji yra ypač svarbi kaulų ir širdies sveikatai.
Vitaminas K svarbus kaulų sveikatai, nes jis dalyvauja baltymo osteokalcino sintezėje. Taip pat padeda įsisavinti kalcį į kaulus. Kas padeda palaikyti kaulų tankį ir mažina osteoporozės riziką vyresnio amžiaus žmonėms.
Be to, vitaminas K gali padėti apsisaugoti nuo širdies ligų. Mažindamas kalcio kaupimąsi kraujagyslėse ir arterijose, jis sumažina jų kalkėjimo riziką.
Nors vitamino K trūkumas yra retas, bet gali sukelti kraujavimo problemas ir pabloginti kaulų sveikatą. Pakankamas vitamino K kiekis padeda užtikrinti sveiką kraujo krešėjimą, stiprius kaulus ir bendrą organizmo sveikatą.